BlackBerry PlayBookOndanks dat Windows 7 Home Premium niet geschikt is voor tablets en ook nog veel nadelen kent lijkt Microsoft beter te varen bij de verkoop van tablets dan RIM dat doet met hun eigen PlayBook. Wederom is dit een steek onder water voor RIM die het de laatste tijd erg zwaar heeft om de PlayBook goed aan de man te kunnen brengen.

Aan de software van RIM mankeert niets en hier wordt zelfs lovend over gesproken, echter is de koppeling die gemaakt moet worden met een BlackBerry smartphone de grote boosdoener waardoor kopers wegblijven. Om van alle functies gebruik te kunnen maken moet je dus al een tweetal RIM apparaten op zak hebben. Hier heeft Microsoft geen last van, alhoewel zij zelf geen tablets fabriceren.

Het aandeel van Microsoft was in het tweede kwartaal goed voor 4,6% en voor de PlayBook was dit 3,3%. De verwachting is dat Microsoft dit aandeel nog flink zal opschroeven zodra Windows 8 voor tablets beschikbaar gaat komen. Dit zal echter niet eerder zijn dan ergens in 2012. De grote marktleider is, zoals verwacht, Apple met ruim 61,3% van de markt. Hierna komt Android met ruim 30% van de totale markt in handen.

Overigens blijkt uit deze cijfers dat Apple wel markt aan het verliezen is. In het voorgaande jaar had Apple nog ruim 94,3% van alle tabletverkopen in handen en deze heeft nu een derde van zijn marktaandeel af moeten staan aan Android.