Windows 8 Live TilesAfgelopen week heeft Microsoft de eerste officiƫle beelden vrijgegeven van Windows 8, maar daarnaast ook de ontwikkelversie vrijgegeven voor developers. Inmiddels is ook succesvol een tablet voorzien met Windows 8 en het betreft hier een Samsung tablet met een nog onbekende codenaam. Het zal ons eigenlijk ook benieuwen of deze tablet werkelijk uit zal komen met Windows 8.

Op de persconferentie van Microsoft werder verschillende apparaten met het besturingssysteem getoond, maar Microsoft legde voornamelijk de nadruk op tablets. Hier is immers Windows 8 uit ontstaan en is het hele concept uitgedacht en uiteindelijk ook in ontwikkeling gezet. Zoals we al eerder een keer bericht hebben werkt Windows 8 op basis van ‘Live Tiles’. Dit zijn blokken met daarin de laatste status, e-mailberichten of feeds. Deze tegels zijn een onderdeel van het Metro UI van Microsoft.

Op de persconferentie kon de pers voor het eerst kennis maken met Windows 8 en de meeste waren erg te spreken over het nieuwe idee van Microsoft. Voor de tablets is het in ieder geval een hele vooruitgang, maar voor de normale PC kan het wel eens lastig worden. Daarom zal onderhuids nog steeds het oude vertrouwde systeem aanwezig zijn en uiteraard zal dit ook voor tablets toegankelijk zijn. Een opmerkelijk verschil is de navigatie. Zo werkt de navigatie van links naar rechts in plaats van boven naar benden zoals we gewend zijn in Windows Phone 7. Het navigeren is waarschijnlijk toch een beetje afgekeken van iOS en Android.

Ook bij Windows 8 zal een App Store geopend worden waar applicaties te downloaden zijn. Waarschijnlijk zullen er wel wat problemen optreden met programma’s die momenteel nog wel goed draaien op Windows 7. Alhoewel Microsoft er zorg voor wil dragen dat de meeste programma’s ook op Windows 8 zullen draaien heeft ook de processor een deel in de hand en hier kan het dan ook spaak lopen. Dit is dus nog even afwachten. In ieder geval zal Windows 8 standaard uitgerust worden met Internet Explorer 10. Of deze browser eerder gaat komen is niet bekend, maar hier gaan wij nu even niet van uit. Ook Internet Explorer 10 heeft een fikse update ondergaan en is goed geschikt gemaakt voor zowel de PC als voor de tablet.

Hieronder volgt de eerste video van Widows 8 op een Samsung tablet.