Windows 8 Live TilesMicrosft heeft afgelopen week Windows 8 aan ontwikkelaars getoond en inmiddels duiken de eerste tablets op met dit nieuwe besturingssysteem. Het is veelbelovend en veel critici zijn dan ook lovend over de nieuwe weg die Microsoft wil inslaan. Toch zit er wel een keerzijde aan het besturingssysteem voor tablets. Zo zal Windows 8 voor tablets geen Flash ondersteunen.

De Flash-ondersteuning zal overigens wel weer terug te vinden zijn op de desktop-versie, maar op de tablets moeten we het helaas zonder Flash gaan doen. Als reden geeft Microsoft aan dat ze zich meer wil focussen op HTML5 en ook de browser geen onnodige features wil geven wat enkel alles kan vertragen. Volgens Microsoft zouden bestaande plugins daarnaast die goed passen binnen het Metro UI die de softwareontwikkelaar heeft opgezet.

Helemaal geen Flash op de tablet is misschien weer een beetje overtrokken, want Adobe heeft afgelopen week Mediaserver geintroduceerd, waarmee Flash alsnog getoond kan worden in een browser die dit niet ondersteunt. Volgens Microsoft wordt de focus door steeds meer ontwikkelaars naar HTML5 gelegd, omdat hierin de mogelijkheden sterk verbeterd zijn en er nog veel nadelen kleven aan Flash. Ook grotere websites hebben inmiddels stappen gemaakt richting HTML5.

De eerdere genoemde critici zijn zeer tevreden over de opzet van Microsoft en voorspelt dan ook een goede toekomst voor Windows 8 op tablets. Volgens analisten is de verwachting dat het besturingssysteem binnen drie jaar 15% marktaandeel bij tablets heeft verworven. Op de particuliere en zakelijke markt van desktop computers zal dit aandeel natuurlijk veel hoger liggen daar de meeste mensen thuis gewoon gebruik maken van een versie van Windows.