Apple iOS5Apple heeft op 6 juni officieel iOS5 geintroduceerd. Dit nieuwe besturingssysteem zal aankomende maanden beschikbaar komen voor de iPhone als voor de iPad. Er zijn volgens Apple meer dan 200 wijzigingen doorgevoerd in het besturingssysteem, maar wij pakken de belangrijkste punten er even uit. De update naar iOS5 komt beschikbaar voor de iPhone 3GS en iPhone 4, 4e generatie iPod Touch, en de iPad en de iPad 2.

De update naar iOS5 kan pas in de herfst van dit jaar gedaan worden. Hiervoor is dan nog wel een computer nodig waarmee je de iPad of iPhone verbindt voor de update. Volgens Apple zal dit dan de laatste keer zijn waarbij je nog een kabel nodig hebt voor de update. Hiermee hebben we eigenlijk direct een belangrijke nieuwe feature besproken, want zodra iOS5 is geïnstalleerd kunnen updates draadloos via een WiFi connectie geïnstalleerd worden. Het grote voordeel is daarnaast dat enkel elementen die werkelijk gewijzigd zijn zullen worden vervangen in updates. Hierdoor heb je ook geen lange downloadtijd en is een update ook veel sneller verlopen dan voorheen. Het is ook mogelijk om content op de iPhone of iPad draadloos te streamen naar een televisie om hierna direct de content op de televisie te kunnen bekijken.

Notificatie
Wanneer een bepaald programma van een update is voorzien kan er via een speciaal notificatiescherm dit bekeken worden. Je kunt dit scherm benaderen door de bovenste balk naar benden te trekken. Ook zullen de notificaties zichtbaar zijn in de lockscreen. Met een simpele tik op de applicatie kun je direct naar de applicatie toe om de update te downloaden.

Twitter
Voor de echte Twitterfans is er goed nieuws, want Twitter is nu verder geïntegreerd in iOS5. Je hoeft je nu maar eenmaal aan te melden voor Twitter waarna alle applicaties die gebruik maken van Twitter direct deze gegevens meenemen. Ook foto’s en video’s kunnen direct gedeeld worden via Twitter doordat Twitter is geïntegreerd in het fotoalbum en videosectie. Ook zal Twitter verder geintegreerd worden in de verbeterde browser voor snel en direct contact met al jou vrienden.

iMessage
Een systeem wat we eigenlijk al min of meer kennen van de BlackBerry heeft Apple nu iMessage geïntroduceerd. Met deze nieuwe applicatie is het mogelijk om gratis berichten te verzenden naar andere Apple gebruikers op een iPhone of iPad. Overigens werkt de dienst enkel als beide apparaten ook werkelijk over iOS5 beschikken. Als iemand een bericht aan het typen is kan dit ook live gevolgd worden en deze feature kennen we al van WhatsApp. Maar naast tekstuele berichten is het ook mogelijk om foto’s en video’s via iMessage te delen.

Newsstand
Recentelijk is Apple in opspraak gekomen door de hoge vergoeding die wordt gevraagd voor tijdschriften en kranten om in iTunes hun abonnementen te verkopen. Blijkbaar is de dienst nog steeds populair en daarom heeft Apple een applicatie toegevoegd, genaamd Newsstand. De applicatie houdt simpelweg bij waarop je geabonneerd bent en of er eventueel updates zijn. De updates worden direct gesynchroniseerd met iTunes.

Camera
Apple heeft de functionaliteit van de camera iets verbeterd. In het nieuwe iOS5 kan de camera ook geactiveerd worden wanneer de iPhone of iPad in de lockscreen staat. Hiervoor worden de volumeknoppen aan de zijkant gebruikt om de camera direct te gebruiken. Daarnaast kunnen geschoten plaatjes in het nieuwe besturingssysteem ook bewerkt worden. Hiervoor heeft Apple een aparte applicatie ontwikkeld en geintegreerd in iOS5.

Browser
Standaard werkt Apple met de Safari-browser en ook dit zal niet wijzigen in iOS5. Toch ondergaat Safari ook een update. Zo zal er een functie komen genaamd Reading List. Je kunt hier eenvoudig pagina’s in slepen om op een later tijdstip alsnog na te lezen. Een soort verkapte vorm van favorieten dus. Ook kan deze Reading List gesynchroniseerd worden met een ander Apple product zoals de iPhone of iPad om het dus op een ander apparaat verder te lezen. Er is ook voortborduurt op de Reading List, want Safari kent ook de Reading feature. Met deze laatste feature kunnen pagina’s beter bekeken en gelezen worden op een scherm zonder dat je een adresbalk, scrollbalk of wat dan ook ziet. Je krijgt dan dus ook meer het idee dat je een e-book aan het lezen bent.

Herinneringen
Nu is de feature herinnering (reminder) niet zo heel spannend, want dit heeft elke telefoon wel, maar Apple heeft er wel weer een hele handige extra feature aan toegevoegd. Zo kun je in de reminder een locatie ingeven waar het alarm af moet gaan. Mocht je op de bewuste locatie zijn zal de reminder afgaan en mocht je dus niet op deze locatie zijn zal de reminder ook gewoon wachten tot je er wel bent. Makkelijk voor huishoudelijke taken of boodschappen.

E-Mail
De e-mailfunctie in iOS5 is verder verbeterd. Zo kunnen adressen die in de CC staan heel makkelijk gesleept worden naar BCC. Met een simpele ‘Swipe’ beweging kom je in de e-mailclient terecht waarna je heel eenvoudig e-mailtjes kunt opstellen. Ook beschikt iOS5 wederom over een woordenboek en kan het woordenboek ook in de verbeterde e-mailclient de spelling checken.

Toetsenbord
We waren inmiddels wel gewend aan het schermvullende toetsenbord van Apple, maar nu heeft Apple ook ontdekt dat het met twee duimen ook handig werken is. Daarnaast blijft de tablet dan beter in je handen liggen. Om met twee duimen te kunnen werken heeft Apple het toetsenbord in twee delen gesplitst.

Apple iOS 5
Apple iOS 5
Apple iOS 5
Apple iOS 5
Apple iOS 5