Windows 8 Live TilesOp de Computex heeft Microsoft Windows 8 aan het grote publiek getoond, waarbij de nadruk is gelegd op de tabletversie. Duidelijk is te zien dat de tabletinterface van Windows 8 geïnspireerd is op Windows Phone 7. Zo zal op de homescreen enkele ‘tegels’ te zien zijn met snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s.

In ieder geval lijkt Windows 8 nu al beter te functioneren voor een tablet dan het huidige Windows 7. Zoals al gezegd werkt Microsoft met ‘live tiles’ in de homescreen. Deze knoppen kunnen gebruikt worden om snel een applicatie op te starten, maar kunnen daarnaast ook statussen en updates live weergeven. Zo kunnen feeds vanuit een sociaal netwerk getoond worden, maar ook kan er een melding komen dat er bijvoorbeeld een ongelezen e-mailbericht is. Overige programma’s die niet op de homescreen staan kunnen door middel van een beweging van links naar rechts of vice versa opgeroepen worden. Werkende programma’s kunnen ook opgeroepen worden door de beweging met de vinger van onder naar boven te maken of uiteraard vice versa. Bij deze programma’s worden de actieve programma’s een voor een geopend en met de op- en neergaande beweging te herhalen worden de andere programma’s eventueel ook geopend.

Opmerkelijk is de combinatie die Microsoft heeft weten te maken tussen een tablet en computer. De software is namelijk voor beide toestellen exact hetzelfde en er kan dan ook tussen interface gewisseld worden. Het is zelfs mogelijk om een soort splitscreen te maken om zowel de tabletinterface te tonen als zowel de normale desktopvariant.

Toetsenbord Windows 8Microsoft heeft goed nagedacht over de plaatsing van onder andere het menu, maar ook de plaatsing van het virtueel toetsenbord. De menu’s zijn allemaal aan de linkerzijkant te vinden en volgens Microsoft is de reden simpelweg omdat je met de duim het beste alles kunt aansturen. Daarnaast blijf je de tablet stevig in de hand houden. Het virtueel toetsenbord heeft 2 modi. We kennen het traditioneel toetsenbord die de onderzijde van het scherm vult, maar Microsoft heeft nu ook het toetsenbord opgesplist naar de linkerzijde en rechterzijde. Ook dit is vanwege de simpele reden voor het gebruik met de duimen.

Microsoft gaat binnenkort ook een ontwikkelaarsbeurs starten waar ontwikkelaars voor Windows 8 uitgenodigd gaan worden. De ontwikkeling van een programma binnen Windows 8 zal tamelijk eenvoudig worden met gebruik van HTML5, JSS en CSS. Hierdoor is Windows 8, volgens Microsoft, ook geschikt voor op oudere computersystemen en eenvoudige tablets met een kleinere processor. Microsoft zal wel een resolutie aan fabrikanten gaan aanbevelen van minimaal 1024 x 768 pixels.