Naast de ontwikkelingen binnen de smartphone branche van de laatste jaren is de tabletmarkt zich ook aan het ontwikkelen. De verwachting is dat er in 2013 wereldwijd ongeveer 1,2 miljard tablets en smartphones verkocht zullen worden. De groei in de tabletmarkt zal deels te maken hebben met de ontwikkeling van de zakelijke markt.Wetenschappers verwachten dat het aantal tablets binnen de zakelijke markt zal toenemen van 13 miljoen tablets(2012) naar 53 miljoen tablets(2016). De zakelijke markt neemt over het algemeen vaak langer de tijd om nieuwe producten te gaan gebruiken. Deze stijging van de verkoop betekent echter niet dat bedrijven smartphones en tablets als vervanging gaan zien van de PC. De tablet zal meer een toevoeging zijn aan de inventaris van bedrijven.

Bedrijven hoeven tegenwoordig niet perse meer een smartphone aan haar werknemers te geven om te zorgen dat ze mobiel bereikbaar zijn. In de technologie van de tabletmarkt zijn door de jaren heen ook een aantal zaken veranderd. Toen de tablets in opkomst waren was alleen de tablet met Wifi beschikbaar, je kunt dus alleen vanaf je eigen draadloze netwerk op het internet. Voor bedrijven dus meer een luxe goed, aangezien de werknemers ook op het internet kunnen via de PC. Tegenwoordig bestaan er ook tablets waar je een prepaid simkaart in kunt stoppen. Zo is het dus tegelijkertijd mogelijk om te bellen,smsen en te internetten vanaf je tablet.

Via deze weg is er een mogelijkheid ontstaan voor bedrijven om een investering te besparen. Eerst zouden ze een smartphone en een tablet kopen, nu hoeven ze alleen nog maar een tablet te kopen en haar werknemers zijn ook mobiel bereikbaar. Er komt in dit geval alleen een prepaid simkaart bij die ze aan moeten schaffen. Het bedrag van een simkaart is aanzienlijk minder dan het bedrag van een smartphone. Om te kijken welke prepaid sim er het beste bij jouw werknemers past zijn er genoeg websites te vinden op het internet die een duidelijk overzicht bieden waarin ze alle prepaid simkaarten met elkaar vergelijken. Op deze manier kun je altijd voor de goedkoopste prepaid kiezen.

Het feit dat dit een besparing oplevert voor bedrijven zal enigszins de reden zijn van de groeiende tabletmarkt. De totale groei van de smartphone- en tabletmarkt zal hiernaast ook ontstaan doordat steeds meer particulieren mobiele gebruikers overstappen op een smartphone.

De verwachting is dat over een aantal jaren iedereen voorzien is van een smartphone of een tablet met simkaart en dat iedereen dus de mogelijkheid heeft om te internetten vanaf zijn/haar mobiele toestel. Hiernaast verwachten we dat de smartphone/tablet verkopen een stijgende lijn vast zullen houden de komende jaren. Binnen nu en 5 jaar verwachten we geen overtreffende technologische ontwikkeling die de verkopen zullen doen afnemen.