Logo AppleApple lijkt nu toch echt wel de grote winnaar te zijn van alle tablets die nu op de markt zijn. Het is zelfs zo’n grote winnaar dat andere fabrikanten grote moeite hebben om hun product überhaupt te kunnen slijten aan consumenten. Het gevolg hiervan is dat de productie van bepaalde modellen flink omlaag wordt geschroefd.

Al eerder hebben wij hierover bericht, maar toen hadden we het specifiek over Acer. Nu hebben inmiddels ook andere fabrikanten gemeld dat de verkoop van hun tablets flink tegenvalt en dus de productie wordt teruggeschroefd. Hierdoor lijkt Apple toch echt wel de grote winnaar te zijn en lijkt de strijd tussen andere fabrikanten te gaan om de tweede plek.

De Apple iPad voert momenteel nog het grootste deel van aan en ook de iPad 2 doet heel aardig mee. In de introductieperiode van de iPad 2 werd ook de Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab en de Blackberry Playbook gelanceerd. Apple heeft hier overigens bar weinig van gemerkt want in deze zelfde periode heeft Apple ruim acht tot tien miljoen exemplaren weten te slijten. Andere fabrikanten kwamen slechts uit op een paar honderdduizend en dat is uiteraard in een donker contrast tegenover de iPad.

Zo heeft RIM, de fabrikant van de Playbook, de verwachting voor het tweede kwartaal flink moet bijstellen. Waar eerder 2.4 miljoen exemplaren in de verkoop werd verwacht is het aantal bijgesteld naar 800.000 verkopen. Acer had dit al eerder gedaan met een bijstelling van 7 miljoen tablets naar drie miljoen tablets. Van de Motorola Xoom, Blackberry Playbook, Asus Eee Pad Transformer en de Acer Iconia Tab worden maandelijks tussen de 100.000 en de 200.000 verkocht.

De iPad is de echte marktleider en dit is ook goed te merken in het internetverkeer. Zo is de iPad goed voor 89% van al het dataverkeer via een tablet. In de VS is dit zelfs 97% en hier heeft Apple dus bijna complete dominantie. Ook lijkt het design van de iPad goed aan te slaan, want uit een enquete blijkt dat veel mensen een tablet wensen die nagenoeg gelijk oogt als de iPad. Slechts 15% van alle ondervraagden prefereert een zeven inch scherm boven een tien inch scherm. Ook bij de aankoop geniet Apple de grote voorkeur, want als men nu een tablet zou moeten kiezen zou 50% voor een iPad kiezen. Opmerkelijk is de tweede plek voor Dell met twaalf procent, gevolgd door Blackberry met negen procent. In Amerika is Samsung niet zo populair met slechts zeven procent.

Ondanks dat Samsung niet het populairste merk is in Amerika is de Galaxy Tab wel de grootste concurrent voor de iPad en dat wordt ook nog steeds zo gezien. Kijk maar eens naar de patentrechtszaken die worden gevoerd. De Galaxy Tab heeft echter nooit de verkoopaantallen kunnen behalen die Apple heeft weten te behalen doordat de tablet van Samsung gewoon te vroeg werd gelanceerd. Het besturingssysteem (Android) was gewoon nog niet geschikt voor tablets en werkte dus ook niet vlekkeloos. Inmiddels is de nieuwe generatie Galaxy Tab’s gelanceerd, maar Samsung heeft pijnlijk moeten ervaren hoe Apple de tabletmarkt in zijn greep heeft weten te houden.