3GDat beide fabrikanten elkaar de laatste tijd behoorlijk het leven zuur maken is inmiddels wel duidelijk aan het aantal onderwerpen wat we er aan besteed hebben. Apple heeft de eerste dreun verkocht aan Samsung, maar Samsung wil nu heel graag ook weer een dreun aan Apple verkopen. Volgens Samsung heeft Apple een belangrijk patent geschonden en eist daarom ook direct een stop van de verkoop van alle Apple producten met 3G-connectie.

In de eis neemt Samsung ook het standpunt aan dat Apple de Koreaanse fabrikant 1 miljoen euro per overtreding schuldig is mocht niet aan het vonnis voldaan worden. De dagvaarding zit echter complex in elkaar, omdat het recht van gebruik van 3G in principe vrij is, maar hier wel toestemming voor nodig is van de patenthouder. Mocht Apple dus alsnog akkoord krijgen op het gebruik hiervan lijkt de rechtzaak van de baan te zijn. Feitelijk kan Samsung een dergelijk verzoek niet weigeren.

Volgens Samsung betaald vrijwel elke fabrikant netjes een bepaalde vergoeding voor het patent. Samsung heeft echter nooit een cent gezien vanuit Apple en is ook nooit benaderd voor dit patent en volgens Samsung is Apple dus hier in overtreding. Het gaat hierbij dan om elk product met 3G-connectie die niet zouden voldoen aan de patentrechten en derhalve eist Samsung per direct een verbod op de verkoop van deze producten.

Aankomende maandag zullen beide partijen naar de zogenoemde FRAND-regeling kijken waarin deze patenten ondergebracht zijn. Het kan dan zijn dat Apple alsnog voor de rechtzaak schikt of dat het toch tot een zitting komt. Het kort geding is in enkele andere Europese landen ook gestart en ook hier moet Apple dus over de brug komen.