Samsung Galaxy Tab 10.1Afgelopen week was het kort geding tussen Apple en Samsung waarbij Apple eiste dat er een verkoopverbod kwam op de Samsung Galaxy Tab 10.1 die deze maand nog in de schappen moet liggen. Als klein kikkerlandje mogen we blij zijn dat de verkoop en lanceringsdatum van de Galaxy Tab 10.1 nog steeds op eind deze maand staat, aangezien de rechter zich over de zaak moet buigen.

Apple heeft in het kort geding enkele patentrechten en designrechten naar voren gebracht die volgens hun geschonden zouden zijn door Samsung. Ook werd het Europees modelrecht naar voren gebracht. Toch lijkt de materie iets te complex te zijn voor een kort geding en in dat geval zal de rechter de eis van Apple voorlopig afwijzen en hun doorverwijzen naar een reguliere rechtzaak waar de materie goed bestuurd kan worden en hierna eventueel een verkoopverbod opgelegd kan worden. In dit laatste geval zal Samsung door het oog van de naald kruipen, aangezien dergelijke zaken maandenlang, zo niet jarenlang, in beslag kan nemen. De uitspraak wordt op 15 september door de rechter gedaan en dan zal het eventuele verbod pas op 13 oktober ingaan.

Kort samengevat wordt Samsung op enkele punten door Apple aangeklaagd:

  • Het design van de Galaxy Tab lijkt teveel op de iPad
  • Softwarematig lijkt de Galaxy Tab ook erg op de iPad. Hierbij wordt gerefereerd naar de icoontjes en het bounce-effect als je aan het einde van een lijst bent.
  • Samsung stelt dat Apple ook enkele 3G-patenten heeft geschonden en confronteert Apple hiermee.

Nederland lijkt dan voorlopig het enigste Europese land te zijn waar de tablet gewoon in de verkoop gaat. Het lijkt dan ook zeker niet onwaarschijnlijk dat deze tablet via grijze import naar andere landen verscheept gaat worden en er dus een leuke handel kan komen in Galaxy Tab’s. Het Europese verbod, wat door een Duitse rechter is opgelegd, is inmiddels van kracht, maar Samsung heeft een hoger beroep aangetekend en deze dient al op 25 augustus! Ook deze uitslag zal ons benieuwen!