TomTec 7 inch tabletVoor vele zal deze tablet zich bekend doen voorkomen uit de reclame van Bart Smit; de TomTec 7 inch tablet! De tablet draait op het Android systeem 2.2 of 2.3. Voor deze review hebben we de TomTec 7 inch tablet eens onder een kritisch oog bekeken en hebben we zowel positieve als negatieve punten kunnen vinden voor de tablet in vergelijking met andere tablets.

Inhoud doos

Wanneer ik de doos openmaak zit daarin nog een extra doos in om de tablet te verschermen tijdens het vervoer. Meteen valt het op dat er een duidelijke handleiding bij zit die in het Engels, Nederlands, Duits en in het Frans te lezen is. Vervolgens vind ik ook nog een blaadje met daarop de uitleg hoe de Android Market werkt. Tevens zit er ook nog een garantiekaart in de doos, dat is voor mij meteen een teken van een professioneel bedrijf dat zijn klanten serieus neemt.

Na alle boekjes natuurlijk zorgvuldig door gelezen te hebben, met een grote knipoog, zie ik een USB kabel in de doos liggen. Deze kabel is makkelijk aan de TomTec aan te sluiten doormiddel van een plug. In de andere kant van de kabel kun je bijvoorbeeld een USB stick doen of een ander USB apparaat. Verder zit er nog een adapter bij met daaraan twee oplaadmogelijkheden. De tablet kan opgeladen worden via de USB poort van de computer maar ook via stroom. Als laatste accessiore zit er nog een pennetje in de doos, ook dit is handig meegenomen aangezien deze pennetjes bij Apple rustig 30 tot 40 euro kosten. Nu zijn we eindelijk aangekomen waar het uiteindelijk om draait: de tablet!

TomTec 7 inch tablet

Design en gebruik

Op de rand van het scherm zien we 3 knopjes. Het eerst pijltje is om terug te gaan. Dit pijltje gebruik je bijvoorbeeld om de huidig geopende App helemaal te sluiten. In het gebruik is dit een heel makkelijk knopje. Het twee knopje is een pijltje om vanuit een huidige App de app op stand-by te zetten en een nieuwe App daarboven te openen. Het laatste knopje is ervoor om de instellingen in een huidige App aan te passen, ik zie het meer als een beheer knopje waarmee je bijvoorbeeld in het hoofdmenu de achtergrond aan kunt passen of de toepassingen (Apps) kunt beheren.

Ook zit er een camera op. Gek genoeg zit deze aan de binnenkant van de tablet, meteen vroeg ik me af hoe ik hier ooit foto’s mee zou kunnen maken. Later werd me duidelijk dat deze camera slechts als webcam dient, maar er kan ook mee gefilmt en gefotografeerd worden, maar de kwaliteit hiervan is in vergelijking tot andere tablets bedroevend. In het midden is natuurlijk het scherm waarop alles zichtbaar wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat het scherm in het gebruik veel groter is dan dat ik dacht toen ik bij de Bart Smit voor het glas stond te kijken. Ook in het werken is het voor mij groot genoeg en je kunt het in één hand vasthouden, wat een groot voordeel is in tegenstelling tot de 10 inch.

Software

Wanneer ik de tablet aanzet opent zich een scherm van Android waarme het laat zien dat het aan het laden is. Het opstarten duurt een kleine 25 seconde vanaf een kale tablet. Wanneer het aanstaat zet de tablet zichzelf automatisch op vergrendeling. Door een makkelijk sleepbeweging wordt de ontgrendeling van de tablet gehaald en is het klaar voor gebruik.

Boven is een balk met daarop een home button, hierop kun je ten alle tijden drukken om weer terug te komen naar het hoofdmenu. Daarnaast staan de aantal op dit moment geopende Apps open en eventueel ook welke apps je aan het downloaden bent. Rechts staan de buttons om terug te gaan (hier kun je dus ook op de rand op drukken, maar ook in de tablet zelf) een volume regel button (harder en zachter) de huidige batterij status en uw netwerk connectie.

Wanneer je naar de market gaat (een App die er als standaard op zit) komt er netjes een melding dat je hiervoor een google account aan moet maken. Nadat je dit gedaan hebt kun je gebruik maken van de Market waar zowel gratis Apps als betaalde Apps te downloaden zijn. Connectie met de Android Market kan overigens makkelijk gelegd worden via WiFi en dat is toch een leuke feature in een dergelijk goedkope tablet.

Nadat ik de tablet grondig bekeken heb, ben ik tot een aantal conclusies gekomen.

Voordelen

 • Het scherm draait mee met hoe je de tablet zelf het liefst gebruikt (dit is tevens ook uit te schakelen)
 • Snelle toegang tot de Market en downloads zijn binnen no-time gedaan (ligt natuurlijk ook aan de internetsnelheid!)
 • Er zitten genoeg knoppen op om alles perfect in te stellen
 • Er zit een gratis pennetje bij die echt aan te raden is om te gebruiken
 • Het toetsenbord is lekker duidelijk
 • Standaard met WiFi
 • De prijs is heel laag
 • Premium Apps kunnen op de computer worden gedownload en via USB op de tablet worden gezet (zonder jailbreaks)

  Nadelen

 • Loopt vaak vast, bij bijvoorbeeld het doen van een grafisch spel loopt de tablet heel snel vast en moet je hem resetten.
 • Er zaten geen oortjes bij in de doos, iets wat Apple wel levert
 • Je gaat soms met je hand over de buttons aan de rand heen en daarop reageert de tablet heel snel
 • Standaard 4 Gb opslag en dat is ten opzichte van andere tablets weinig
 • Slechte kwaliteit van de geintegreerde webcam (slechts 0.3 megapixels)

  Conclusie

  Op stand-by stand kun je echt heel lang met de batterij doen, bij het kijken van een film kun je erop rekenen dat de batterij binnen een uur leeg is, voor gewoon internetten kan ik uit eigen ervaring zeggen dat je er ruim 3 uur mee kunt doen. Opladen gaat heel snel, binnen twee uurtjes is hij aan de stroom al vol.

  De tablet is zeker een aanrader, voor het bedrag van 100 euro waarvoor de Bart Smit hem aanbiedt kun je geen betere tablet krijgen als de 7 inch tablet van TomTec.