Motorola XoomWe konden zelf niet wachten tot we eindelijk de Motorola Xoom in onze handen mochten houden. De Xoom wordt gezien als de meest serieuze concurrent van de iPad en de Galaxy Tab. Er kan weinig twijfel bestaan dat de Xoom is zeker een kanshebber is op de markt van de tablets. Naast het feit dat de Xoom op basis van complete nieuwe software werkt en ook een dosis goede hardware meekrijgt maakt de Xoom vooralsnog formidabel. De 1GHz NVIDIA Tegra 2-processor beschikt over een omvangrijke 1GB DDR2 RAM, 32 GB intern geheugen, een 10,1-inch, 1280 x 800 capacitieve scherm, 3G-connectiviteit, twee camera’s waarvan een opname in HD-kwaliteit kan maken en nog een lading van draadloze opties. Natuurlijk, al dit vermogen wordt geleverd met een prijskaartje … letterlijk. Met een adviesprijs van € 799,- is de Xoom nogal een prijzig stukje technologie. Maakt de Xoom nu eigenlijk dan wel kans?

Hardware

De Xoom is een fraai gebouwde tablet, hoewel in een oogopslag, je denkt dat je dit eerder gezien hebt. Misschien is het dat er weinig gedaan kan worden binnen de beperkingen van de tablet form factor (of Motorola heeft het gewoon niet geprobeerd), maar de Xoom lijkt sterk op de iPad. Hier kan Motorola dus nog wel eens probleem verwachten vanuit Apple. Qua design heeft Motorola dus geen verrassend model op de markt gezet. Op zich ook niet erg, zolang de Xoom maar presteert!

Aansluitingen XoomDe Xoom is duidelijk bedoeld om gebruikt te worden in landscape-modus, meer dan portret (hoewel het kan worden gedraaid zoals je wenst). Aan de linkerkant van het toestel zijn er twee volumeknoppen. Langs de bovenkant is een sleuf voor een toekomstige SIM en microSD-kaart. Aan de onderkant vind je een Micro USB en mini-HDMI samen met dock sensoren. Aan de achterkant van het apparaat heeft Motorola een vreemde positie gekozen voor de aan- en uitknop, namelijk naast de lens van de camera. We hadden veel problemen met zowel de volumeknoppen als de aan / uit knop op het apparaat. De power-knop werkt gewoon nog niet zoals het moet. Zo merken we dat de Xoom vraagt om direct af te sluiten als we enkel de Xoom in slaapmodus willen zetten. We hebben wellicht een vroege versie van de Xoom in onze handen, maar dit soort dingen moeten toch echt wel onder de knie zijn.

Gadgets

De Motorola Xoom heeft het grote voordeel qua hardware met zich mee. Kijk nog maar eens naar de processor en het werkgeheugen. Toch bespeurde we een vertraging in de Xoom bij het overbrengen van bestanden naar de Xoom of bij het snel wisselen tussen de verschillende applicaties, maar als het eenmaal opgestart was werkte het ook weer fantastisch. Naast dat de Tegra 2 CPU, 1GB RAM, en 32GB aan intern geheugen, is het apparaat uitgerust met WiFi 802.11b/g/n (2,4 GHz en 5 GHz), Bluetooth 2.1 + EDR samen met GPS, een lichtsensor en een accelerometer. Het vreemde is dat er een microSD-slot aanwezig is op de tablet, maar het gewoon nog niet werkt op dit moment. Motorola claimt echter dat dit de schuld van Google is, omdat Motorola moest wachten op een software-update. Toch vreemd dat Samsung met de Galaxy Tab 10.1 geen problemen ervaart. In de productieversie zal het allemaal wel werken, maar tijdens onze review dus helaas niet.

Het display op de Xoom is net iets groter dan de 9,7-inch van de iPad. Daarnaast heeft de Xoom een hogere resolutie (1280 x 800 in tegenstelling tot de 1024 x 768 bij de iPad). In het algemeen vonden we de portret-modus een beetje onprettig om te gebruiken gezien de grootte, maar op geen enkele wijze een dealbreaker. Hoewel het schermer leuk uit ziet lijken de pixels toch niet allemaal goed te werken – een situatie die was met name zichtbaar bij gebruik van de Google Books. Wij moeten wel opmerken dat bij applicaties of games die totaal geen problemen geeft bij de Xoom. De Xoom is uitgerust met een applicatie om de helderheid automatisch bij te stellen, maar dit werkt naar onze mening ook gewoon nog niet lekker. In 75% van de gevallen was ons scherm te donker naar onze mening. Het bijstellen kan dan gelukkig wel eenvoudig handmatig.

Zolang je geen gekke dingen op de Xoom zet is het geluid prima te noemen van deze tablet, maar als je het volume even opvoert lijkt het al snel te vervormen. Bij e-mailnotificaties is deze vervorming het beste merkbaar. We hadden dan ook bepaalde momenten waarbij we het volume naar beneden moesten bijstellen, omdat we anders het vermoeden kregen dat we de speakers zouden beschadigen. Iets betere speakers had misschien wel gemogen naar onze mening.

Levensduur van de batterij op de Xoom was uitstekend. Sterker nog – momenteel presteert de accu van de Xoom erg goed gezien enkele concurrenten van hem. Het bekijken van een video kan makkelijk op de accu aangezien hij minimaal 8 uur kan halen. Overigens beweert Motorola dat hij tot wel tien uur video’s kan afspelen. Hier kunnen ze wellicht gelijk in hebben als we de tablet in vliegtuigmodus zouden overschakelen en alle verbindingen dus uit zouden zetten, maar dit hebben we niet geprobeerd. Dit is namelijk ook geen alledaagse situatie.

Vooralsnog willen we even voorop stellen dat wij nog steeds het nut niet helemaal inzien waarom er een camera op de achterzijde van een tablet zit. Het is namelijk vrijwel onhandzaam om een goede foto te maken. Desondanks heeft de Motorola Xoom een 5 megapixel camera aan de achterzijde zitten. Als we dan even de kolossale tablet wegdenken als fototoestel en we willen een fot maken komen we een tweede probleem tegen. De schittering in het scherm maakt het vrijwel onmogelijk om een mooie foto te maken, omdat je simpelweg niet goed ziet wat je fotografeert.

Dat gezegd te hebben moeten we wel concluderen dat de foto’s er goed uitzien en dat de camera makkelijk te bedienen is. Nogmaals, het is enigszins moeilijk om iets van deze omvang vast te houden en stabiele foto’s te schieten, dus vonden we het gebruik van de Xoom als een camera bijna volledig onpraktisch in de meeste situaties.

Een videoopname is qua kwaliteit ook erg goed, en zeker een opname in HD-kwaliteit met een display van deze grootte. We ervaarde een paar gevallen waarin de video-opname stotterde of helemaal stopte – en die gebreken waren ook weer aanwezig tijdens het afspelen. De meegeleverde Movie Studio-software kun je makkelijk video’s bewerken – al is het niet perfect – maar het is wel een leuke toevoeging op de software.

Van de webcam hoeven we eigenlijk niet veel te verwachten behalve dan dat het prima dienst doet als webcam of als make-up spiegel. Het is allemaal erg standaard en hier zitten verder dan ook geen toeters en bellen aan vast. Wij raden aan om de Skype-app uit de Android Market te downloaden om te kunnen videobellen naar andere Skypers.

Software

Natuurlijk doet een processor al veel werk, maar ook een besturingssysteem moet goed werken. Android Honeycomb, oftewel versie 3.0 doet zijn werk op de Motorola Xoom. Versie 3.0 van het mobiele besturingssysteem vormt een belangrijke verandering voor zowat elk aspect van de user interface, en een aantal opmerkelijke veranderingen onder de oppervlakte ook. Android 3.0 is de eerste echte tabletsoftware en dus ook op deze manier geschreven en ingericht door Google. Dit merk je dan ook meteen dat het voor tablets prima werkt. Zowel de interface als het gebruiksgemak is overweldigend. We kijken nu eigenlijk tegen een homescreen aan die van alles wel een beetje heeft. Zo werkt het met de visie van Apple iOS, maar het minimalistische van Google Chrome en het grafische van webOS. Het is een compleet nieuwe ervaring die wij als zeer prettig ervaren. Voor wie Android al gewend is op zijn smartphone zal ook aan een Android tablet, zoals de Motorola Xoom, snel wennen.

Een grote stap die de meeste moeten maken is de afwezigheid van knoppen. We moeten dus nu echt alles gaan bedienen op het scherm. Er zijn wel twee belangrijke knoppen nog prominent op het scherm aanwezig. Zo heb je de multitaskingknop waarbij een lijst wordt geopend van recent gebruikte applicaties samen met een momentopname van hun opgeslagen data. Een andere handige knop is de back-knop, en de functie hiervan mag duidelijk zijn. Rechts bovenin staat de Apps-icoon die ons brengt naar alle applicaties die geinstalleerd staan op de Xoom.

Aan de rechterkant van die status bar zijn de batterij en de tijd indicatoren, samen met een pop-up ruimte voor notificaties. Wanneer u een nieuw e-mail of Twitterbericht krijgt wordt je met een pop-up venster rechts onderin gewaarschuwd. Deze pop-up vervaagt ook snel weer. Wanneer u tikt op die ruimte, krijg je een tijd en batterij-venster waar je ook in staat bent om meldingen te beheren (maar vreemd genoeg is er geen optie om alle meldingen te verwijderen).

In toepassingen zoals de browser – die nu veel meer werkt als een desktop-versie van Chrome (met de juiste tabbladen en al) – krijg je ook het gevoel dat Google een heleboel ideeen overneemt van andere ontwikkelaars. Naast alleen het bieden van grotere knoppen en meer overzicht zijn er drop-down menu’s (in de bovenste rechterhoek) en veel meer van de blootgestelde navigatie items. Alle blenagrijke applicaties zijn ontdaan uit het menu en zijn een knop geworden of op een logische plaats terug te vinden in de homescreen.

Op softwarematig gebied scoort de Xoom echt goed en lijkt hij net zo goed een netbook of laptop te kunnen vervangen. Het multitasken, waarbij dus ook echt applicaties op de achtergrond nog draaien, werkt uitstekend en eist niet teveel van de tablet. Android 3.0 heeft ook meer actieve widgets die je continu op de hoogte houden over e-mail of statussen op jou sociale netwerk waardoor de Xoom een levendig stuk apparaat is geworden dankzij Android 3.0.

We moeten wel opmerken dat niet elke App uit de Android Market werkt op Android 3.0. Zodra je een applicatie download die niet geschikt is voor Android 3.0 gaat het systeem zich vreemd gedragen en wordt heel sloom of crasht zelfs bijna. Kijk daarom altijd eerst goed of het wel geschikt is voor tablets alvorens je download. Dit scheelt jou veel frustraties.

Conclusie

Ondanks de kleine ergenissen die we hadden tijdens het reviewen van deze tablet zijn we toch aangenaam verrast over het product wat Motorola op de markt heeft weten te zetten. De Xoom kan een goede tegenstander worden van de iPad, omdat op veel gebieden de Xoom beter presteert. Hierbij kijken we naar de accuduur, maar ook de snelheid waarmee de Xoom werkt. Toch moet de Xoom het een beetje af laten weten op de wat gammele volumeknoppen aan de zijkant en de vreemde positie van de aan- en uitknop. Ook heeft de Android Market nog bijna geen tablet-app, maar dit zal wel spoedig gaan komen nu meerdere tablets met Android 3.0 op de markt zullen komen. De Xoom heeft ons aardig verrast en wij zijn dan ook benieuwd hoe jullie er op gaan reageren op de komst van deze tablet.