HTC FlyerHTC staat in Nederland vooralsnog bekend om zijn smartphones, maar binnenkort gaat hier verandering in komen. HTC zal binnenkort ook de markt van de tablets gaan betreden en zal met de HTC Flyer op de markt gaan komen. De Flyer moet de direct concurrent gaan worden van de iPad 2 en de Galaxy Tab. Overigens zijn de fabrikanten van de genoemde tablets ook concurrenten van HTC op het gebied van smartphones.

Design

Als eerste zullen we eens naar het design kijken. Tegenwoordig wordt er eg gelet op het design van de tablet en wellicht heeft dit uiteindelijk ook wel een beetje invloed op de aanschaf. HTC heeft zich laten beinvloeden door een eigen ontwerp van de Desire S. De Desire S is opgetrokken uit een stuk aluminium en dat is ook bij deze Flyer zo. Hierdoor voelt de HTC Flyer erg solide aan, maar daarnaast blijft het nog steeds een erg mooie designfeature. In vergelijking tot zijn concurrenten is de Flyer wel duidelijk een stuk kleiner. Hierbij is hij kleiner dan de iPad 2, de Galaxy Tab en de komende Motorola Xoom. De Flyer beschikt over een 7 inch touchscreen, maar ondanks zijn kleinere formaat wel weer direct een stuk handzamer.

Scherm

De tablet van HTC wordt geleverd met een 7 inch touchscreen met LED-backlit en heeft een resolutie van 1025 x 600 pixels. Nu is het scherm niet de grootste en heeft ook niet de hoogste resolutie. Toch moeten we erkennen dat het beeld van de HTC Flyer wel haarscherp is, maar tegenwoordig heeft elke tablet wel een goed scherm aan boord. De vergelijking wordt hierdoor erg lastig. Opmerkelijk is dat de HTC Flyer de eerste tablet is die standaard wordt geleverd met een stylus.

Hardware

Een tablet is net een kleine laptop en dus moet ook deze ‘kleine laptop’ voorzien worden van een processor en geheugen om de boel draaiende te houden. Zo beschikt de HTC Flyer over een respectabele 1.5 Ghz processor en krijgt standaard 1 Gb werkgeheugen mee. Voor het dagelijkse gebruik en opslag heb je de beschikking over 32 Gb geheugen. Dit geheugen is eventueel verder uit te breiden met een microSD-slot. Als we even kijken naar de processor dan heeft de HTC Flyer op het moment van schrijven de meest krachtige processor in een tablet verwerkt. Hierdoor hebben we echt te maken met een krachtpatser, maar dat komt natuurlijk ook door het enorme werkgeheugen van maar liefst 1 Gb! Afhankelijk van de gekozen versie heb je dus de beschikking over enkel WiFi met 16 Gb opslagruimte of WiFi en 3G met 32 Gb opslagruimte. Hierin lijkt HTC de gedachte van Apple te willen gaan volgen, maar vooralsnog vinden wij dit geen goed verkoopargument en wordt de markt enkel maar verzadigd met dergelijke modellen.

Software

Zoals we eigenlijk inmiddels wel gewend zijn van de HTC smartphones wordt ook de HTC Flyer geleverd met het Android OS. In dit geval wordt de Flyer geleverd met Android 2.4 in combinatie met het nieuwe HTC Sense 3.0. Dit laatste is de eigen interface van HTC en zorgt voor een verhoogd gebruiksgemak en enkele handige gadgets die standaard niet terug te vinden zijn in Android. De keuze voor Android 2.4 is wel opmerkelijk van HTC, daar fabrikanten zoals Samsung en Motorola kiezen voor het OS speciaal ontworpen voor tablets, namelijk Android 3.0. Nu is inmiddels wel bekend dat ook de Flyer een update zal gaan krijgen (via internet) naar Android 3.0, maar standaard zal de Flyer niet met Android 3.0 geleverd gaan worden. Als we even terugkomen op HTC Sense 3.0 mogen we hier ook zeggen dat HTC zijn werk goed heeft verstaan. Uiteraard heeft HTC meer ervaring met smartphone, maar speciaal voor deze tablet heeft HTC hun eigen interface licht verbouwd om het ook geschikt te maken voor de Flyer. Dit laatste is goed gelukt en hun eigen interface werkt prima op de tablet.

Conclusie

Als we dan een kritisch kijken naar het aanbod moeten we toch even een sip gezicht trekken. Voor de HTC Flyer met enkel WiFi en 16 Gb opslag moet nu al ruim € 549,- betaald gaan worden. Als je ook 3G wenst kom je automatisch op de versie met 32 Gb opslag terecht en hiervoor betaal je dan € 699,-. Dat is veel geld voor een tablet en wellicht dan ook voor veel mensen een reden om weer uit te wijken naar een iPad 2 of Galaxy Tab. Daarnaast wordt de Flyer niet meteen met Android Honeycomb geleverd en dat is erg jammer.

Video’s

De onderstaande video geeft een prima beeld over hoe de HTC Flyer werkt. Wij konden het niet laten om jou deze video te delen.

HTC Flyer werking