Dell Inspiron DuoEen beetje een vreemde eend in de bijt is toch wel de Dell Inspiron Duo. Het eigenaardige ontwerp van Dell maakt het apparaat zowel een netbook als een tablet. De kanteling van het scherm is voldoende om deze transformatie te voltooien. Hierbij lijkt de grens van netbook / laptop en tablet weer een stuk vager te zijn geworden. In ieder geval heb je met een Inspiron Duo een behoorlijk krachtige tablet in huis genomen.

Hardware

Als we eerst eens kijken naar de hardware is de Inspiron Duo voorzien van een 1.5 Ghz processor met 2 Gb DDR RAM werkgeheugen. Uiteindelijk kun je gaan werken op een 10.1 inch touchscreen met een respectabele resolutie van 1336 x 768 pixels. Waar we bij de meeste tablets spreken over 16 Gb of 32 Gb opslagruimte heeft de Inspiron Duo maar liefst 250 of 320 Gb opslagruimte, maar dit komt dus ook mede door de aanwezigheid van een grote harde schijf.

Het in de hand nemen van de Inspiron Duo is ook niet verkeerd. Alle hoeken zijn netjes afgerond en opmerkelijk genoeg ligt de Duo heel erg lekker in de hand. Omdat we toch over een omgetoverde netbook spreken is het gewicht wel wat aan de hoge kant, want we hebben toch 1,54 kilo in onze handen en dat werkt toch minder prettig dan een Galaxy Tab of iPad 2. Wegglijden uit je handen doet hij overigens niet zomaar, want de rubberen behuizing zorgt er voor dat hij stroef is en dus makkelijk blijft liggen op de plek waar hij is neergelegd. Het omtoveren van de Inspiron Duo naar een tablet gaat verrassend eenvoudig en gaat zelfs beter dan we hadden verwacht. Het kantelsysteem voelt solide aan en werkt zelfs beter naar ons idee dan bij de laptops waarbij het scherm centraal gekanteld en gedraaid worden. Om kanteling tijdens gebruik te voorkomen zitten er magneten in de bezel om het scherm ook werkelijk op zijn plek te houden. Nu merken we wel direct op dat de randen tussen het scherm en de bezel aardig groot zijn en ook nog eens licht doorlaat. Hierdoor kan je aardig afgeleid worden tijdens gebruik. Toch reageert het scherm wel erg goed op invoer en dat is natuurlijk ook weer erg belangrijk bij een tablet.

Het gebruik van de touchscreen gaat goed in de tabletvorm, maar als je hem omtovert naar een netbook en dan de touchscreen gebruikt voelt het behoorlijk onnatuurlijk aan en heeft de netbook zelf de neiging om te kantelen. Nu is het natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling om op deze manier je netbook te bedienen, maar als de mogelijkheid geboden wordt mag op zijn minst verwachten dat er wel rekening is gehouden met zwaartekracht. Als je dan ook nog eens goed naar het scherm kijkt zie je dat naast de bezel er ook nog een zwarte rand in het scherm zit. Hierdoor is de schermgrootte aardig verkleind en dat is toch jammer.

Software

De Inspiron Duo is een van de eerste tablets met Windows 7 Home Premium geinstalleerd. Nu worden op netbooks doorgaans Windows 7 Start geinstalleerd, maar omdat we hier met een tablet te maken hebben moest Dell wel kiezen voor Windows 7 Home Premium, daar vanaf deze versie pas ook werkelijk tablets worden ondersteunt. Maar wie Windows 7 gewend is en dat zich inbeeld in een 10.1 inch touchscreen kan zich voorstellen dat alles wel heel klein wordt en dat is het ook. De icoontjes en de scrollbars zijn gewoonweg te klein om iets goed te kunnen bedienen en als we iets willen typen verschijnt het toetsenbord, maar wordt plotseling alles vertraagd. Het complete systeem is door Dell al voor 125% ingezoomed, maar veel helpt dit helaas nog niet. Mocht je een programma hebben geinstalleerd wat niet bij Microsoft hoort lijkt niet mee te gaan in de vergroting en wordt heel pixelig weergegeven.

Dell StageOm het de gebruiker wat gemakkelijker te maken, want waarschijnlijk heeft Dell zelf ondervonden hoe lastig dit werkt, heeft Dell de Duo Stage-interface laten ontwikkelen. Door middel van enkele grote iconen zijn muziek, foto’s video’s, internet en spelletjes makkelijk bereikbaar. Helaas moeten we echter ondervinden dat dit ook niet werkt zoals het hoort. Je kunt bijna niets instellen en grafische gezien kunnen we ook niet zeggen dat het nou smullen is en tegenwoordig wil het oog ook wel wat. De applicaties moeten allemaal apart opgestart worden en gaan ook nog eens erg langzaam en als je een ander programma wilt opstarten moet ook constant de Duo-Stage interface opnieuw opstarten. Hoezo omslachtig? De muziek- en fotoapplicatie werken nog enigzins en zijn ook het meest positieve in dit hele verhaal. Als we namelijk internet op willen starten opent hij gewoon Internet Explorer en Paint opent het programma YouPaint wat nog kinderachtiger werkt dan Paint zelf.

Dell heeft helaas zelf steken laten vallen bij het ontwikkelen van een eigen interface en hierdoor blijft Dell toch echt wel achter bij de concurrentie.

Interfaces

Dell heeft de Inspiron Duo met weinig aansluitmogelijkheden op de markt gezet, maar als we reeel kijken naar andere tablets is dat eigenlijk ook het geval. Aan de linkerzijde zit een klepje die je kunt openen om toegang te krijgen tot twee USB-poorten en daarnaast is nog een audio-uitgang. Aan de linkerzijde vinden we ook de voeding en aan de rechterzijde vinden we de aan- en uitknop. Voor de rest zijn er geen aansluitmogelijkheden behalve nog de mogelijkheid om connectie te maken via WiFi of Bluetooth. Via WiFi is het dus mogelijk om contact te maken met internet en dus eventueel via de geintegreerde 1.3 megapixel webcam contact te maken via Skype. In dit geval kan de Dell Inspiron Duo enkel via een USB-dongle onderweg verbonden worden met internet, daar de tablet geen simkaartingang heeft.

Voor wie de Dell Inspiron Duo aanschaft moet ook eens overwegen om de dockingstation van JBL aan te schaffen. Hiermee tover je de Duo om tot een multimediacenter, digitale fotolijst of klok. Overigens is de dockingstation geen overbodige luxe, want de 1W speakers in de tablet zijn niet echt om over naar huis te schrijven en kunnen dus wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het produceren van geluid. De dockingstation opent ook nog een aantal andere interfaces voor de Duo, zoals een ethernetaansluiting, een 7-in-1 kaartlezer en nogmaals twee USB-poorten. De dockingstation is uiteraard enkel tegen een meerprijs leverbaar.

Conclusie

Als wij heel eerlijk moeten zijn hadden wij iets meer verwacht van deze netbook / tablet. Dell heeft wel een vooruitstrevend design gekozen en het werkt ook allemaal wel, maar niet helemaal zoals we het eigenlijk hadden verwacht van een hedendaagse tablet. Als het gebruikt wordt als netbook is het een prima computer voor hedendaags gebruik, maar zodra je de Inspiron Duo omtovert tot een tablet merken we helaas toch dat het gekozen besturingssysteem hier en daar nog tekort doet. Ook Dell’s eigen interface werkt gewoon niet naar behoren en dat is erg jammer. Voor wie op zoek is naar een tablet en ook op zoek is naar een notebook of netbook is dit een geschikte en goedkope combinatie. Alles werkt wel gewoon hardwarematig naar behoren en daar is niks op te zeggen. Softwarematig zou je misschien even aan de werking moet wennen.