Archos 101Inmiddels is de Archos 101 al een tijdje uit, maar we raakte steeds meer geïnteresseerd in het apparaat mede doordat de verkoopcijfers en de verkoopprijs erg interessant zijn. Onze vraag is dan ook eigenlijk waarom hij zo goed verkoopt en of de tablet dus werkelijk datgene waarmaakt voor die prijs. Hebben we hier een goede tablet in onze handen of is het gewoon nep?

Archos is zeker geen vreemde speler op het gebied van tablets. De fabrikant scoort er momenteel erg goed mee en ver voor het tablettijdperk was Archos al actief met zogenoemde mediaspelers. Eigenlijk mag je deze de voorlopers noemen van de tablets. Ze waren vooral bedoeld om media direct te kunnen afspelen, opslaan en bekijken. Deze mediaspelers zijn inmiddels ondergeschoven kind geworden bij Archos en de fabrikant richt nu alle ogen op de tabletmarkt. De Archos 101 is momenteel het ‘duurste’ model wat je kunt krijgen en ook meteen de grootste. Je krijgt voor een prijs van ongeveer € 299,- een 10.1 inch tablet die werkt op Android 2.2.

Archos 101

Design

Als we even naar het design kijken ziet het er allemaal wel solide uit, maar wel behoorlijk plastic. Het kraakt allemaal niet, maar het glanst ook niet echt en je krijgt ook niet direct de indruk dat je met een hoogwaardige tablet te maken hebt. Nu klopt uiteraard dit wel, want voor deze prijs heb je natuurlijk ook geen dure tablet in je handen, maar als er meer hoogwaardig plastic was gebruikt had de Archos 101 direct meer indruk gemaakt bij ons. Toch oogt hij zeker niet verkeerd en hebben wij wel eens slechtere behuizingen gezien. Een goedmakertje is direct de standaard die je aan de achterzijde uit kunt klappen om hem schuin op een tafel voor je te zetten. Bijna geen enkele tablet heeft deze handige en goedkope feature.

Archos 101Als we de Archos 101 recht voor ons houden zitten de belangrijke knoppen en aansluitingen aan de linkerzijde van de tablet. Hier vinden we dan ook de aan- en uitknop terug, alsmede de volumeknop. Ook kun je aan deze zijde een koptelefoon insteken of gebruik maken van de USB of HDMI-poort. Aan aansluitingen ligt het niet en ook deze zijn netjes weggewerkt naar onze mening. Overigens vergeten we bijna te melden dat je aan deze zijde ook de microSD kaartlezer zult aantreffen.

Software

De Archos 101 werkt op Android 2.2. Zoals we inmiddels weten is Android 3.1, en zelfs Android 3.2 op komst en hiermee loopt Archos dus behoorlijk achter. Het ziet er ook niet naar uit dat Archos moeite gaat steken in het updaten van deze tablets. Het is wellicht goedkoper om gewoon een nieuw model uit te brengen, maar wel een gemiste kans. Android 2.2 is gewoon niet geheel geschikt voor tablets en dat merk je gewoon in vergelijking tot een Samsung Galaxy Tab of ander soortgelijke tablet. Aan de rechterzijde van het scherm treffen we een viertal snelknoppen aan die je terug naar het hoofdmenu kunnen brengen, zoeken, instellingen en de terugknop. Deze knoppen zullen altijd aan deze zijde blijven staan, ongeacht hoe de tablet wordt gedraaid. In landschapmodus staan ze dus rechts en in portretstand staan ze onderaan!

Opmerkelijk is dat deze tablets niet gekoppeld kunnen worden aan Android Market. In plaats hiervan ben je verbonden met Archos AppsLib en inmiddels beschikt deze bibliotheek aan applicaties over ruim 18.000 applicaties. Zat keuze dus en ondanks onze bedenkingen hierbij is dit meer dan onterecht en heeft Archos ook hier goed werk afgeleverd. De meeste ontwikkelaars kunnen de applicaties eenvoudig doorsturen naar Google en naar Archos, want feitelijk werkt het allemaal hetzelfde. Geen wonder dat de database zo snel groeit. De voorgeinstalleerde software vinden wij aan de magere kant en hier had Archos wat meer tijd in mogen steken. Het is voornamelijk software waar je als gebruiker niet zo snel iets mee zult doen. Er is overigens wel een mediaspeler geïnstalleerd die vrijwel elke extensie kan afspelen!

Hardware

We kijken direct even naar de camera en dan moeten we toch tot de conclusie komen dat Archos hier een steekje heeft laten vallen. De kwaliteit is bedroevend en hier moet je dan ook niet teveel van verwachten. Het is leuk als je een keer kunt chatten, maar dan moet diegene aan de andere kant zich niet storen aan het feit dat hij pixels kan tellen. Begin dus maar niet aan dit avontuur. Ook is de Archos geen snel monster, want deze tablet mag het doen met een 1 Ghz processor. Dergelijke processoren treffen we nu aan in smartphones en de meeste tablets werken inmiddels met 1.2 of zelfs 1.5 Ghz processoren. Voor normale alledaagse taken is de 1 Ghz processor voldoende, maar een film kijken of laden kan wat langer duren en zelfs met schokken worden afgespeeld. Ook multitasken gaat de Archos 101 niet erg lekker af, want zodra je meerdere applicaties open hebt staan moet hij duidelijk nadenken over wat hij moet doen.

Conclusie

De Archos heeft een leuke budgettablet op de markt gezet met nog aardige specificaties ook. Voor mensen die niet teveel geld willen uitgeven aan een tablet en zo nu en dan eens een foto bekijken of het internet bezoeken is deze tablet echt perfect. Voor diegene die een tablet zoeken met rekenkracht kun je deze tablet beter overslaan. Helaas heeft de Archos 101 hier gewoon te weinig rekenkracht voor en dat is erg jammer. Hij begon erg goed, maar langzaam brokkelde het af. Toch zijn we redelijk enthousiast over deze tablet, mede door zijn prijs en standaard uitrusting.

Verkrijgbaar
De Archos 101 is onder andere verkrijgbaar bij Wehkamp, Redcoon, Neckermann, Pixmania, Takeitnow en Comcom.