Acer Iconia Tab W500Inmiddels heeft Acer de Iconia Tab W500 al een tijdje op de markt staan. Wij vinden het daarom een geschikt moment om deze tablet eens onder onze ogen werkend te zien en ons oordeel over te vellen. Wij zijn benieuwd of Acer met deze Iconia Tab W500 de verwachting kan waarmaken die Acer zelf stelt aan deze tablet. Zo is deze tablet de eerste in zijn soort met een standaard meegeleverd dockingstation met een QWERTY toetsenbord.

Om eerlijk te zijn hadden we iets meer verwacht van deze tablet. In de review die hieronder volgt zullen wij onze mening onderbouwen waarom de Iconia Tab W500 naar onze mening toch teleurstellend is ten opzichte van bestaande andere tablets.

Design

Als we eens kijken naar het design moeten we toch zeggen dat de tablet in eerste instantie aan de voorzijde wat goedkoop oogt. Het komt allemaal erg ‘plastic’ over, waardoor je ook direct de indruk krijgt dat je ook met een goedkope tablet te maken hebt. Toch moeten we eerlijkheidshalve zeggen dat de achterzijde van de tablet juist het tegendeel weer bewijst. Aan de achterzijde is de tablet netjes afgewerkt en krijg je helemaal niet het idee dat je met een plastic tablet te maken hebt. Allesomvattend oogt de tablet helaas wat goedkoop, maar de tablet voelt in de hand wel stevig en solide aan. En misschien is dit dan toch wel weer belangrijker dan het design. Toch is het in de hand houden van de tablet ook niet erg makkelijk. Om een of andere reden vinden we de Iconia Tab W500 minder prettig in de hand liggen dan andere tablets in de markt. Toch lijkt Acer andere bedoelingen te hebben met de tablet gezien het standaard meegeleverde dockingstation.

Dockingstation

We mogen natuurlijk het standaard meegeleverde dockingstation niet overslaan en zullen daarom hier ook bij stilstaan. Het dockingstation ziet er solide uit, maar wederom ook allemaal weer heel erg plastic. Overigens is dat bij een dockingstation wat minder storend, omdat de meeste QWERTY toetsenborden of dockingstations gewoon standaard plastic zijn en dit is niet anders bij deze. Toch merken we een designfout op als we de tablet in de dockingstation schuiven. Op het bureau werkt de combinatie prima, maar als je de combinatie op je schoot neemt zal de tablet spoedig kantelen door het gewicht van de tablet. De tablet weegt namelijk 970 gram en het toetsenbord weegt 610 gram. Hierdoor is het gewicht niet goed verdeeld en kun je dus, niet zonder ondersteuning, geen gebruik maken van de combinatie in de trein of elders waar je hem op schoot wilt gebruiken. Hier had naar onze mening toch echt wel even beter over nagedacht mogen worden.

Het dockingstation doet overigens verder prima zijn werk als we hem op het bureau zetten. Aan de linkerzijde is een USB-poort aanwezig om een muis aan te sluiten en dit kan op het bureau wel een stuk prettiger werken. Wij raden dan ook een ieder aan om een losse goedkope USB-muis aan te schaffen mocht je de Iconia Tab W500 willen gaan kopen. Dit scheelt wellicht een hoop frustraties doordat je geen gebruik hoeft te maken van het touchscreen.

Windows 7

Zoals de meeste mensen gewend zijn bij hun eigen computer duurt het ook op de Iconia Tab W500 eventjes voordat deze is opgestart. Wij leggen dit probleem dan ook bij Microsoft neer dan bij Acer, maar als Acer de keuze had gemaakt voor Android was de opstarttijd waarschijnlijk aanzienlijk korter geweest. De tablet moet ook het OS opstarten op een 1 Ghz processor en dit werkt dan ook niet echt mee. Wij blijven van mening dat het gebruik van Windows 7 Home Premium op tablets gewoonweg niet geschikt is. Het OS eist teveel van de processor en ook op deze tablet komt dat weer duidelijk naar voren. Eenmaal aan de slag merk je snel dat bepaalde programma’s of onderdelen nog steeds traag werken. Als we eens kijken naar de Internet Explorer werkt het wel, maar even inzoomen op een bepaald stuk tekst gaat al met horten en stoten. Ook het schakelen tussen verschillende programma’s werkt met horten en stoten. Ook als je gebruik maakt van de webcam merk je nog beter de vertraagde werking van Windows 7, want als je zwaait loopt de camera gewoon een paar seconde achter.

Om het allemaal wat beter te laten werken heeft Acer de zogenoemde ‘Acer-Ring’ in het leven geroepen. Doordat je op de homescreen met vijf vingers op het scherm tikt kom je in de Acer-Ring terecht. Ook dit werkt niet zoals we hadden verwacht. Ook hier is de souplesse zoals we deze inmiddels een beetje gewend zijn ver te vinden. In dat geval kun je beter gewoon in de omgeving van Windows 7 zelf blijven, want hier ervaar je hetzelfde ongemak.

Het grote voordeel wat Windows 7 Home Premium heeft ten opzichte van iOS of Android is het aantal ongekende mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten of software te downloaden. Hierdoor is de Acer in dat opzicht weer een streepje voor.

Connecties

Aan connecties ontbreekt het gelukkig niet op de Acer Iconia Tab W500. Zo beschikt de tablet standaard over Bluetooth, WiFi, USB en een SD-kaartlezer. Voor de gemiddelde gebruiker meer dan genoeg.  Toch ontbreekt de 3G verbinding, maar een beetje handige klusser kan eventueel met de smartphone verbinding maken via Bluetooth met internet of uiteraard WiFi gebruiken. Overigens is een losse 3G-module wel leverbaar via Acer zelf.

Conclusie

We zijn toch aardig teleurgesteld over deze tablet. Als we dan ook nog eens kijken naar de prijs van deze tablet (€ 599,- incl. dockingstation) is dat gewoon erg veel geld. Hiervoor is naar onze mening een betere tablet verkrijgbaar die minder frustratie levert dan deze tablet. Ook heeft Acer een ongelukkige combinatie gemaakt met het besturingssysteem en is het designwerk ook niet goed uitgevoerd toen ze besloten om er ook een dockingstation bij te leveren. Wij zijn van mening dat Acer te snel in de tabletmarkt wilde stappen en hierdoor bepaalde steken heeft laten vallen. Helaas moet Acer hier nu de prijs voor betalen, want de tablet werkt gewoon niet zoals andere tablets momenteel doen.