Man met tabletElke gadget heeft ook weer zijn nadeel. Zo hadden we in het verleden de welbekende SMS-duim en recentelijk ook de iPod-duim en GSM-elleboog. Nu lijken tabletbezitters ook een kwaal te kunnen oplopen en deze gaat letterlijk gebukt onder de naam tablet-neksyndroom. Deze nieuwe vorm van RSI treedt vooral op wanneer de tablet niet goed wordt gebruikt in de zithouding en hierdoor dus ook daadwerkelijk nekklachten kunnen ontstaan.

Veel bezitters van een tablet kunnen maar niet de juiste positie vinden om hun tablet te gebruiken. Toch is dit wel essentieel om sowieso prettig met deze gadget te kunnen werken. Uit een onderzoek van Harvard School of Public Health blijkt dat veel bezitters de tablet compleet verkeerd vast hebben wat direct gevolgen heeft voor de nek. Het constant voorover leunen van de nek heeft direct tot gevolg dat de spieren in de nek meer werk moeten verrichten en uiteindelijk tot nekpijn gevolg heeft. Direct is hier de term tablet-neksyndroom aan vast komen te hangen.

Goed nieuws

Toch is er ook weer goed nieuws te melden. Hoe langer de tablet in gebruik is, hoe vaker iemand ook de tablet beter gaat hanteren. Daarnaast gebruikt iemand een tablet minder vaak als dat iemand dagelijks achter een computer zit. Naarmate de tablet meer gewenning wordt naarmate ook de zitpositie verbeterd wordt. Daarnaast is het ook bij de onderzoekers opgevallen dat tabletgebruikers toch meer bewegen dan mensen die de hele tijd achter een computer of laptop zitten. Het gebruik van een tablet is dus eigenlijk toch wel gezond. Het gevaar in de tablet-neksyndroom schuilt hem dan ook in het lange gebruik wanneer de tablet voor het eerst wordt gebruikt. Vaak is de gadget nieuw en wil je er ook alles van weten. Vooral in het begin is juist het zoeken naar een goede positie en het spelen met de gadget het grote gevaar. Voldoende rustpauze nemen is dan ook essentieel.

Meer onderzoek

De onderzoekers zullen in de toekomst verder gaan met het onderzoek naar gevolgen van het gebruik van een tablet. Zo zullen binnenkort ook de polsen en armen aan test worden onderworpen. Wij zijn zeer benieuwd wat hier dan uit zal rollen. Opmerkelijk is overigens dat het onderzoek door Microsoft wordt bekostigd. Juist deze fabrikant kan eigenlijk wel positiviteit gebruiken rondom de aankomende Windows 8 tablets. Wellicht dat ze uit dit onderzoek nog een graantje mee weten te pikken als het gaat om de ideale zitpositie.