Man met tabletVolgens een recent onderzoek van onderzoeksbureau Newzoo zijn er op dit moment 2,6 miljoen Nederlanders die een tablets gebruiken. Het onderzoek is gedaan in het kader van het Nationaal Gamers Onderzoek 2012. Er werden in totaal 17.000 personen ondervraagd over het computer- en gamegedrag. Uit deze gegevens valt af te leiden dat het gebruik van tablets onder Nederlanders sterk is gestegen het laatste half jaar toen er nog ruim 1 miljoen tablets in Nederland waren.

Mobiel gamen
Newzoo stelt onder andere vast dat mobiele games in Nederland steeds populairder worden. Het aantal mobiele gamers is in Nederland binnen een jaar tijd gestegen van 3,2 miljoen naar 4,4 miljoen. Dit is vastgesteld door de maandelijkse omzet- en downloadcijfers van de top 200 bestverdienende games van iOS- en Android te vergelijken met voorgaande periodes.

Smartphone vs tablet
Het grootste gedeelte van de mobiele games bestaat uit gebruikers van een smartphone. 68 procent van de gamers speelt op een smartphone en 18 procent op een tablet. Er is verder een 20 procent stijging te zien in het aantal personen dat betaalt voor mobiele games. Dit aantal steeg tot 900.000 Nederlanders. In 2012 zullen mobiele gamers naar verwachting meer dan 50 miljoen euro uitgeven aan gaming op smartphones en tablets. Het grootste deel hiervan wordt uitgegeven aan iOS-games, bijna dertien keer zoveel als aan Androidgames.