Een nieuwe ontwikkeling in de telecommarkt. Steeds meer jonge consumenten kiezen voor een los internetpakket, ook wel Internet Only genoemd. Deze groep is zelfredzaam en vindt zelf de wegen naar de juiste content. Moeten providers zich zorgen gaan maken?

Hoewel providers inzetten op gebundelde diensten, denk aan alles-in-1 pakketten, zijn het jongeren die juist ontbundelen. Deze groep belt nooit meer vast en kijkt steeds minder traditioneel televisie. Sterker nog, een groot deel heeft niets eens meer een TV en heeft ook niet de wens er eentje aan te schaffen. Het is deze groep die steeds vaker kiest voor een Internet only pakket.

Netflix

Grote aanjager van de vraag naar internet only is natuurlijk Netflix. Maar ook de online televisiediensten van de omroepen zorgt ervoor dat men steeds minder traditioneel televisie kijkt. En het zijn jongeren die deze innovatie natuurlijk als eerste omarmen. Maar voor providers is deze ontwikkeling zorgelijk. Zij missen simpelweg marge. Marge die ze maken op het televisiepakket maar ook nog steeds op vast bellen.

Providers zetten steeds meer in op exclusieve content. Dit als antwoord op diensten als Netflix. KPN en Ziggo zijn gestart met series die alleen bij die providers te bekijken zijn. Je moet dus een televisie-abo van KPN hebben om zo’n serie te bekijken. Maar of dit nou echt overstappers naar KPN aantrekt?

Internet Only

Internet Only is natuurlijk vooral gewoon goedkoper dan gebundelde diensten. Zo internet je al vanaf 20 euro per maand bij prijsvechters als Online.nl en Tele2. En dat internet is standaard al snel genoeg om onbeperkt te downloaden (ok, je hebt een fair use policy) en mee te streamen. En het modem is altijd gratis en draadloos, dus je kunt de verbinding direct delen met meerdere apparaten zoals je tablet.

Het is duidelijk dat deze ontwikkeling zich zal doorzetten. Aan een internetverbinding die bruikbaar is op al je mobiele apparaten heb je nou eenmaal vaak voldoende. Het zal mij benieuwen of de televisie straks nog wel in de huiskamer staat.