Samsung Galaxy Tab 10.1Apple is momenteel druk bezig om de verkoop van de nieuwe Galaxy Tab over de hele wereld te blokkeren. Apple claimt dat er inbreuk in gemaakt op een aantal patenten in de software van de Galaxy Tab en daarnaast stelt dat de fabrikant dat Samsung de iPad klakkeloos heeft gekopieerd. In Australie is het verbod met succes geslaagd en nu lijkt ook Nederland aan de beurt te zijn.

Vandaag heeft Apple ook al een succes geboekt in Duitsland, waarbij het importverbod voor vrijwel de gehele EU geldt. Voorlopig mag de Galaxy Tab niet verkocht worden waarbij er zelfs een dwangsom van ruim een kwart miljoen euro per dag is opgelegd mocht dit wel gebeuren. De Duitse rechter heeft gesproken over een algeheel importverbod over de EU, maar of deze rechter ook daartoe bevoegd is is niet bekend.

Volgens de rechter is het verbod voorlopig en uit nader onderzoek moet blijken of Apple in het gelijk gesteld kan worden. Het voorlopige verbod was nodig omdat de introductie op korte termijn zou zijn en bij een definitieve uitspraak zou de introductie al plaats hebben gevonden.

Ditzelfde staat nu ook Nederland in ieder geval te wachten. Woensdag dient er een kort geding in Den Haag om een dergelijk importverbod voor de tablets. Donderdag zal er een importverbod volgen op de reeds succesvolle Galaxy S2 smartphones. Overigens laat Samsung het er niet bij zitten en heeft inmiddels ook zaken voorbereid om patentenbreuken bij Apple aan te vechten. Beide fabrikanten liggen met elkaar behoorlijk in de knoop als het gaat om patenten en Apple staat er om bekend om dergelijke zaken bij de rechtbank aan te vechten.

We zijn wel een beetje bang voor de uitspraak gezien het feit dat in ieder geval in Australie en in Duitsland de zaken inmiddels succesvol zijn afgerond door Apple en wij gaan er dan ook van uit dat de Galaxy Tab ook in Nederland uitgesteld zal gaan worden door deze rechtzaken. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte over de vorderingen van deze zaak.