The Verge meldt dat Intel werkt aan een processor waardoor tablets een stuk dunner kunnen worden uitgebracht. Intel toonde in Juni tijdens Computex 2013 al een nieuw en dun tabletdesign en de Haswell, de vierde generatie Core-processor voor laptops, hybride tablets en convertibles. Intel gaf tijdens de beurs al aan dat zij werkten aan een nieuwe Haswell variant welke kan worden gebruikt zonder actieve koeling. Deze week zijn er nieuwe details bekend gemaakt over deze chip.

De nieuwe chip zal moeten zorgen voor een langere batterijduur zonder aan prestatie in te leveren. De chipfabrikant stelt dat deze chip slechts 4,5 Watt aan energie verbruikt. De chip kan hierdoor in tablets met een slank design worden gebruikt zonder actieve koeling. De chip is van materiaal gemaakt dat hogere snelheden kan garanderen in kortere periodes zonder overhit te raken.

De Atom Bay Trail serie is een eerdere serie processors van Intel zonder actieve koeling. De nieuwe Haswell processor is echter met name gericht op tablets met meer rekenkracht. De chip kan namelijk tot 11.5 watt gaan indien er apps worden gebruikt die meer rekenkracht verlangen, wel moet de passieve koeling dit mogelijk maken. De nieuwe chip moet er uiteindelijk voor zorgen dat nieuwe tablets een betere batterijduur hebben om desktopsoftware en mobiele apps te kunnen draaien. Voor welke prijs de tablets met deze chips op de markt komen is echter nog niet duidelijk. De enige fabrikant die al heeft laten weten te gaan werken aan Haswell tablets met passieve koeling is HP.