Sinds deze week is er in India een nieuw versie van de extreem goedkope tablet Aakash te verkrijgen. Dit nieuwe model moet omgerekend ongeveer 32 euro kosten.

De president van India, Pranav Mukherjee heeft dit afgelopen weekend hoogst persoonlijk bekend gemaakt.

Deze nieuwe Aakash-tablet heeft als kloppend hart een 1GHz Cortex A8 processor met 4GB opslag capaciteit en 512 MB werkgeheugen. Het scherm heeft een afmeting van 7 inch met een resolutie van 800 x 480 pixels is capacitief en ondersteunt multitouch. Ook is de tablet voorzien van een geïntegreerde vga-webcam, evenals een microsd-kaartslot. De tablet draait op Android 4.0, maar is op eenvoudige wijze te voorzien van een Linux-besturingssysteem. De geïntegreerde accu is goed voor een werkingstijd van 3 tot 4 uren.

De overheid in India heeft zich met dit tablet specifiek gericht op studenten. Met subsidie kost dit tablet voor de studenten slechts 16,25 euro, zonder subsidie vanaf 32,00 euro. Deze week zouden er al 20.000 exemplaren aan diverse universiteiten en hoge scholen geleverd zijn. De leraren op deze scholen krijgen zelf bijscholing om deze nieuwe tablet te kunnen gaan gebruiken. De Aakash wordt dan ook niet voor niks een “studententablet” genoemd.

In 2011 werd de eerste Aakash al geïntroduceerd door de firma DataWind. Deze had een prijs van 1750 roepia, omgerekend ongeveer 27 euro, maar had behoorlijk mindere specificaties dan de Aakash 2 en had daardoor nog al wat kritiek te verduren, met name door de trage 366MHz processor en het resistieve touchscreen. De Aakash 1 is destijds bij wijze van proef eerst aan 100.000 studenten verstrekt en later beschikbaar gesteld voor miljoenen andere studenten. In totaal is er ongeveer 2 jaar aan het ontwerp van de Aakash 1 gewerkt en draait op Android 2.2.

President Mukherjee wil op termijn deze Aakash 2 zelf geheel gratis aan studenten uit gaan delen, op voorwaarde dat de provincies waar deze studenten wonen extra subsidies gaan uitdelen.

Door de enorme kritieken op de eerste Aakash tablet beloofde DataWin met een nieuw en sterk verbeterd model te komen. In december 2011 werd al het eerste prototype van de Aakash 2 onthuld. De Aakash 2 is ook wel bekend onder de naam Ubislate 7.

Op de website van DataWind is deze nieuwe tablet te koop voor 3500 roepie, omgerekend ongeveer 40 euro, maar door de subsidies van de overheid kunnen studenten deze tablet voor 1130 roepie, ongeveer 16 euro, aanschaffen.