Android logoApple merkt goed dat Android een doorslaand succes is op tablets. Het succes is vooral te zien in het aantal tablets wat momenteel op de markt verschijnt met Android. Zo was eind 2010 Apple duidelijk marktleider op het gebied van tablets met een aandeel van ruim 95%. Dit aandeel is inmiddels gezakt naar ruim 66% en dat is een flinke daling ten opzichte van eind 2010.

Overigens is de daling nog steeds geen slecht teken voor Apple, want dat betekent dat 66% van de verkochte tablets dus ook daadwerkelijk een iPad of iPad 2. Slechts 33% wordt beheerst door andere merken. Geen slecht resultaat dus voor Apple. Tablets met Android zijn momenteel goed voor een marktaandeel van bijna 27% en hiermee komen beide besturingssystemen op een aandeel van 93% uit. De overige 7% is opgedeeld in kleinere besturingssystemen, waaronder Windows 7 die 2,4% van de markt beheerst.

Apple heeft de afgelopen periode overigens wel meer tablets verkocht dan dat ze in 2010 nog deden. Zo werden er in 2010 nog ruim 4,2 miljoen exemplaren verkocht en nu staat de teller al op 11,1 miljoen. Een behoorlijke stijging dus. Android ging een stuk beter met de stijging, maar blijft nog wel ver onder de verkoopaantallen van Apple. Zo werden er in 2010 nog slechts 100.00 exemplaren verkocht en dit jaar zijn er nu al 3,5 miljoen verkopen geregistreerd. In totaal zijn dit jaar al 16,7 miljoen tablets verkocht.

De verwachtingen zijn hoog gespannen, omdat Amazon het erg goed doet met de Kindle Fire en hiermee de verkoopcijfers voor Android flink weet op te schroeven. Ook verwachten analisten dat volgend jaar de verschuiving nog groter zal zijn als Windows 8 voor tablets wordt uitgerold. Zowel Apple als Google zullen dan een behoorlijke stap bij moeten zetten om Microsoft voor te blijven.