Google Music BetaGoogle heeft op hun jaarlijkse developersevenement weer flink uitgepakt en dat heeft geresulteerd in enkele nieuwe handige diensten waar Google binnenkort mee op de markt zal gaan komen. Zo zal Music Beta binnenkort toegankelijk zijn, echter wel in eerste instantie exclusief voor Motorola Xoom-gebruikers. Daarnaast kondigt Google Android 3.1 aan.

De nieuwe muziekdienst is een cloud-based dienst, waarbij dus alle software en muziek online staat en ook op deze plek blijft staan. Met deze nieuwe dienst wil Google direct de concurrentie aangaan met Amazon Cloud Player. Opmerkelijk is wel dat op het moment van lancering de dienst enkel beschikbaar zal zijn voor Motorola Xoom-gebruikers.

Met Music Beta is het mogelijk om per gebruiker ruim 20.000 nummers op te slaan. Je kunt op jou tablet of smartphone een speellijst aanmaken om deze later te kunnen beluisteren. Ook zullen er een bepaald aantal nummers offline afgespeeld kunnen worden volgens Google. Om gebruik te maken van de clouddienst is een tablet of smartphone met Flash-ondersteuning vereist. Hierdoor kunnen gebruikers van een iPad of iPad 2 geen gebruik gaan maken van de nieuwe dienst van Google. Overigens ondersteunen ook bepaalde smartphones geen Flash.

De dienst lijkt erg mooi te zijn, maar Google stuit nu al op protest. Zo lijkt de zoekmachinegigant geen toestemming te hebben gekregen om uberhaupt nummers op een dergelijke manier online te zetten en te verspreiden. Ook van een samenwerking zou bij verschillende platenlabels geen sprake zijn en hierdoor lijkt Music Beta al op een eerste groot probleem te lopen, want zonder deze toestemming is het voorlopig onmogelijk om muziek te delen met vrienden of te kopen in de clouddienst. De dienst zal daarnaast voorlopig enkel nog in Amerika beschikbaar zijn.

Mocht het dadelijk allemaal toch doorgaan biedt de nieuwe clouddienst van Google zeker grote voordelen. Als we zelf kijken hebben wij nergens dezelfde nummers opgeslagen staan, terwijl je toch juist dat ene nummer wilt luisteren wat weer op een andere telefoon of tablet staat. Deze ergenis kan dus nu voorbij zijn, door dus de muziek online bij Google op te slaan. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot de muziek en blijft het centraal netjes opgeslagen staan.

Android 3.1

Voor wie over een Motorola Xoom beschikt mag wederom in de handjes klappen. Waarbij eerst de bovenstaande muziekdienst werd geintroduceerd voor Motorola Xoom-gebruikers lijken ook juist deze gebruikers weer de eerste te zijn die over Android 3.1 mogen gaan beschikken. Versie 3.1 heeft enkele wijzigen ondergaan, maar het gaat hierbij voornamelijk om gebruiksgemak. Zo is het mogelijk om de widgets te vergroten of te verkleinen. De USB-functionaliteit in Android 3.1 is verbeterd. Zo is het mogelijk om een digitale camera direct aan een tablet te koppelen om de foto’s direct over te zetten. Naast de digitale camera zullen ook andere apparaten via de USB standaard ondersteunt gaan worden.