De verkoopresultaten van Dell’s eerste Windows RT-tablet, de XPS 10, vallen behoorlijk tegen. Toch zal de computerfabrikant in de toekomst meer RT-apparaten uitbrengen en zegt nog steeds vertrouwen te hebben in het jonge besturingssysteem.

Windows RT is een speciale versie van Windows 8, deze draait enkel op arm-hardware en kan niet overweg met de bestaande Windows programma’s. RT-tablets kunnen in theorie zuiniger en dunner zijn dan tablets met Windows 8 of x86-hardware nu het soort hardware minder stroom gebruikt. Afgelopen herfst kwam Windows RT op de markt.

Dell-topman Neil Hand noemt als reden voor de tegenvallende vraag naar de XPS 10 dat het Windows RT systeem bij vele potentiele klanten nog onbekend is. Consumenten begrijpen niet goed wat Windows RT is en wat dit systeem allemaal kan. Ook zou het app-aanbod niet sterk genoeg zijn om kopers te overtuigen. Om het nut en de werking van Windows RT duidelijker te maken voor de consument is Dell op het moment in samenwerking met retailers en Microsoft bezig met de ontwikkeling van advertentiecampagnes.

Dell zegt nog steeds vertrouwen te hebben in Windows RT en de nieuwe producten die in ontwikkeling zijn. Niet alle fabrikanten zijn het eens met Dell. Vanaf de eerste introductie van Windows RT kwam Acer al met kritiek. Acer heeft tot nu toe dan ook geen Windows RT tablet uitgebracht. Samsung besloot zijn Atic Tab-tablet niet in de Verenigde Staten uit te brengen vanwege de teleurstellende ontvangst in Europa. Ook Microsoft zou niet blij zijn met de verkoopresultaten van zijn Surface-RT tablet. In Nederland zijn slechts een handjevol tablets met Windows RT te koop.