De missers van 2011Het jaar 2011 was een echt tabletjaar. We hebben veel voorbij zien komen, maar er zijn ook enkele nieuwigheden stil van het toneel verdwenen. Het leek ons een mooi moment om eens alle missers van 2011 willekeurig op een rijtje te zetten. Elke andere misser die wij over het hoofd hebben gezien horen wij uiteraard graag van jullie!

Fusion Garage

Veel mensen zegt de naam Fusion Garage niets, maar het was de naam van de fabrikant die verantwoordelijk was voor de productie van de JooJoo. Deze tablet flopte enorm waarna de fabrikant failliet ging. Toch was er nog een onverlaat die dacht dat het bedrijf potentie had en heeft dus weer geld in het bedrijf gestoken. In eerste instantie zag het er veelbelovend uit met hun nieuwe Grid OS en hun nieuwe Grid 4 en Grid 10. De eerste recensies van het besturingssysteem waren echter niet zo lovend en ook werden de leveringen van de nieuwe Grid 4 en Grid 10 eindeloos uitgesteld. En toen was daar plotseling de dag dat ze niet meer bereikbaar waren en de website op zwart ging. Tot dusver het verhaal rondom Fusion Garage. Wij gokken dat wij hier nooit meer iets van horen.

Notion Ink Adam

Deze tablet is misschien bij sommige onder ons iets bekender, maar nog steeds een merk wat moet vechten tussen alle grote namen. Ook hier heeft de fabrikant gekozen voor een eigen OS, welke in eerste instantie goed leek te draaien. Toch werden de eerste bugs snel gevonden en het werd tijd om terug naar de tekentafel te gaan. Na een nieuwe update beloofde Notion Ink dat het nu echt verholpen was, maar het bleek niet zo te zijn. De combinatie van de software en de hardware maakte de tablet op sommige momenten zelfs totaal onbruikbaar.

BlackBerry PlayBook

De fabrikant RIM had hoog ingezet op de tabletmarkt en uiteindelijk bleek wel dat het te hoog gegrepen was. De fabrikant heeft onlangs de prijzen verlaagd van de tablet en heeft een enorm verlies moeten noteren op de tabletmarkt. De verwachting is dat RIM hier ruim een half miljard dollar is verloren. Het ging al niet lekker met de fabrikant en dan komt dit er nog eens bovenop. Niet echt een lekkere planning dus. Of er nog een vervolg komt op deze tablet is nog maar de vraag, want vooralsnog lijkt hier totaal geen teken voor te zijn.

webOS

HP kondigde groots aan dat hun tablet wel eens even de iPad en de Galaxy Tab zou verslaan. Amper na introductie van de nieuwe tablet, die aanvankelijk goed leek te gaan lopen, trok HP alweer de stekker uit het project. HP wilde resoluut niets meer te maken hebben met de tabletmarkt voor consumenten en besloot daarom ook direct alle tablets in de uitverkoop te gooien. Voor een bedrag van $99,- kon je de trotse eigenaar zijn van een tablet met een besturingssysteem die momenteel niet meer verder wordt ontwikkeld en waarvoor nu nog steeds amper applicaties beschikbaar zijn. Het besturingssysteem is ijskoud door HP aan de kant gezet en het ziet er naar uit dat het OS ook niet meer terug zal keren op het toneel.

Apple vs Samsung

Wij hebben er expres minder aandacht aan besteed, omdat wij ook moe werden van alle verhalen rondom de rechtszaken tussen Apple en Samsung. Ze beschuldigde elkaar van patentschendingen en in het ene na het andere land werden de ruzies bevochten. Apple leek de strijd constant te winnen, maar uiteindelijk bleek dat ook Apple niet helemaal fair speelde en bepaalde afbeeldingen opzettelijk hadden vervormd om een sterker punt te maken. In Nederland is de Galaxy Tab gewoon nog leverbaar, maar in een aantal andere landen heeft Apple zijn gelijk gehaald waardoor Samsung een verkoopverbod kreeg. Dagelijks wordt er nog geruzied om patenten en het lijkt er op dat in 2012 dit verhaal gewoon verder gaat.

Transformer Prime

Tja, toen ik de naam zag moest ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik ook even dacht aan een personage uit de Transformers. Dit is de reden dat spelletjesfabrikant Hasbro Asus heeft aangeklaagd. De spelletjesmaker vind de naam van de tablet te veel lijken op een figuur uit de Transformers en wil daarom ook afdwingen dat de naam gewijzigd wordt. Of dit wat wordt is nog maar de vraag en zal in 2012 vervolgd gaan worden.

HTC Jetstream

We hebben een hele tijd een tablet gevolgd uit de handen van HTC. Deze zou onder de naam Puccini op de markt komen, waarna duidelijk werd dat dit enkel de codenaam was. Al snel werd de naam Jetstream bekend gemaakt. We waren blij en eindelijk zou er een opvolger voor de HTC Flyer gaan komen, maar niets is minder waar. De HTC Jetstream zal niet verkocht gaan worden in de Benelux. Toch een gemiste kans van HTC, aangezien Nederland momenteel wordt gezien als belangrijke afzetmarkt voor tablets. Laat dit dus een wijze les zijn voor alle andere fabrikanten.

Indien jij nog een misser hebt die wij niet genoemd hebben horen wij dat graag! Wij nemen hem graag op in onze lijst!