In een jaar tijd is het marktaandeel van Apple op de tabletmarkt flink afgenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die Gartnet heeft gepubliceerd. In 2012 was zo’n 53 procent van alle verscheepte tablets een iPad van Apple. In 2013 bleek dit nog maar 36 procent te zijn. In een jaar is dit percentage dus met wel 17 procent gezakt.

In 2012 werden er 61 miljoen iPads verkocht. In 2013 werden er zelfs 70 miljoen iPads verkocht maar toch daalde het marktaandeel van Apple. Dit is in tegenstelling tot de iPhone abonnementen waarvan het marktaandeel juist groter is geworden. Vooral tablets met het besturingssysteem van Google pakken in 2013 een groter marktaandeel waardoor Apple een stukje moet inleveren.

Android had in 2012 een marktaandeel van 46 procent. In 2013 groeide dit aandeel tot maar liefst 62 procent. Met dit percentage heeft Android bijna twee derde in handen van de tabletmarkt. Het aantal Android tablets dat vorig jaar werd verkocht was bijna 121 miljoen. Android bestaat echter wel uit tientallen verschillende fabrikanten die diverse tablets maken. Daarentegen is Apple één fabrikant die enkel iPads maakt.