Motorola Xoom 2Als we analisten mogen geloven kunnen we aankomend jaar onze borst gaan nat maken. Volgens de verschillende experts zal het jaar 2012 in het teken van tablets staan. Daarnaast durven de verschillende experts te beweren dat aankomend jaar ruim 80% van alle Nederlanders zal gaan denken over de aankoop van een tablet. Goed nieuws voor ons, maar dit betekend ook dat we hard moeten gaan werken.

Met dit nieuws moeten we dus rekening gaan houden met meer introducties en innovaties. Het jaar 2012 zal dus betekenen dat we meer moeten gaan schrijven en u meer op de hoogte moeten gaan houden. Uiteraard doen wij dit graag en daarom is ons goede voornemen, wellicht wat te vroeg nog, dat we in 2012 gewoon verder zullen gaan met informeren en ook onze informatie verder zullen gaan verspreiden op internet.

De eerste tekenen dat het goed gaat om de tabletmarkt komt vanuit harde cijfers. Zo is het voor het eerst dat de 7 inch tablet beter verkoopt dan zijn 10.1 inch broer. Zo is uit betrouwbare bron vernomen dat Apple de bestellingen voor een groot scherm heeft teruggeschroefd terwijl juist andere fabrikanten met kleinere tablets de productie hebben opgevoerd. Deze switch is in november al gekomen volgens de website Digitimes. Toch zal dit nog even van korte duur zijn, omdat begin 2012 de iPad 3 wordt verwacht en dan zal de productie van de grotere schermen weer de vraag overstijgen ten opzichte van het huidige 7 inch scherm.

Als we even in Nederland kijken zien we dat de tablet toch in Nederland behoorlijk populair is. Momenteel zijn er 1.7 miljoen tablets in de omloop, waarbij enkel het laatste half jaar al zorgde voor ruim een miljoen nieuwe gebruikers. Volgens ditzelfde onderzoeksbureau zal ditzelfde aantal ook in de aankomende periode nog overwegen om een tablet aan te schaffen. Daarnaast is gebleken dat er gemiddeld 20 tot 25 applicaties op een tablet zijn geinstalleerd en Youtube, Facebook en Twitter toch wel tot de populairste Apps behoren.

Toch zijn de cijfers niet helemaal naar tevredenheid van fabrikanten. Zo laat Samsung weten nog niet tevreden te zijn over de verkoop van tablets in het algemeen. In Nederland behaalt Samsung een marktaandeel van 10% en als je naar de duurdere tablets kijkt zelfs 20%. Geen slecht cijfer zou je zeggen, maar Samsung ziet dit toch anders en wil dit in 2012 ook sterk gaan verbeteren. Of Samsung hiermee doelt op nieuwe tablets of betere prijsstellingen is ons nog niet bekend. Toch ziet Samsung wel kansen om Apple af te troeven, maar de fabrikant is zich wel bewust van concurrentie van andere fabrikanten. De pijlen zijn nu voornamelijk gericht op de maker van de iPad die momenteel de Koreaanse fabrikant behoorlijk dwarsboomt.

Wij zijn benieuwd wat 2012 gaat brengen en op de CES in Las Vegas zullen wij uitgebreid verslag gaan doen van de nieuwste modellen en de nieuwste technieken!